یکی از بحثهای مهم و داغ در جامعه امروز، موضوع مالیات است. این موضوع دغدغه افراد بسیاری از کسبه، صاحبین کسبوکار، کارمندان و … است. باید توجه داشت اگر افراد مشمول مالیات از قوانین و تعاریف انواع مالیات آگاه نباشند، ممکن است به علت پرداخت نکردن مالیات خود دچار جریمههای سنگین و ناخواسته شوند. اگر میخواهید با تعاریف و قانونهای مالیاتی آشنا شوید تا پایان این مقاله همراه ما باشید. در این مقاله بهطور کامل این موضوع را بررسی میکنیم و به تمامی سوالات احتمالی شما درباره مالیات و انواع آن پاسخ خواهیم داد.
انواع مالیات در ایران
مالیات در کشور ما به دو دسته کلی تقسیم میشود:
1-مالیات مستقیم
2_مالیات غیرمستقیم

انواع مالیات مستقیم
این نوع از مالیات همانطور که از عنوان آن پیداست بهصورت مستقیم از داراییها یا درآمد افراد(حقیقی) و شرکتها(حقوقی) اخذ میشود. دو دسته اصلی مالیات مستقیم:
1-مالیات بر درآمد
مالیات بر درآمد افراد حقیقی شامل:
دستمزد و حقوق افراد(کارمندان، کارگران)
مالیات بر درآمد مختص افرادی که دریافتی آنها بهصورت ماهانه مقدار مشخصی نیست( وکلا، پزشکان، مهندسان و کسبه و اصناف)
مالیات بر درآمد کشاورزی(معمولا افراد مشغول به کشاورزی از این نوع مالیات معاف هستند.)
درآمد ملک(اجاره بها، درآمد حاصل از خرید و فروش)
مالیات بر درآمد اتفاقی( برنده شدن در قرعهکشی و جایزهها)
مالیات بر درآمد افراد حقوقی:
شرکتها
موسسات مالی و بانکها

2-مالیات بر دارایی
املاک و مستغلات(شامل مالیات سالانه املاک خالی از سکنه و مالیات نقل و انتقال املاک)
خودرو و املاک لوکس
مالیات بر ارث
انواع مالیات غیرمستقیم
این نوع از مالیات بهصورت افزایش در قیمت نهایی کالاها یا خدمات از مالیاتدهنده(مصرفکننده نهایی) گرفته میشوند. پنج دسته اصلی مالیات غیر مستقیم:
مالیات بر ارزش افزوده: این مالیات بر سود خرید و فروش تعلق میگیرد و بر قیمت اصلی تاثیر گذار نیست، مثلا اگر فروشندهای جنسی را 200 تومان خریده و با قیمت 250 تومان میفروشد مالیات 9درصدی بر 50 تومان سود او تعلق میگیرد.
البته بعضی اجناس معاف از مالیات ارزش افزوده هستند مانند: نان، شیر، گوشت،دارو و کتاب
عوارض گمرکی(حقوق گمرک): این مالیات بر واردات کالاها افزوده میشود، کالاهای لوکس و واردات خودرو دارای بالاترین درصد مالیات گمرکی هستند.
مالیات بر مصرف: کالاهای غیرضروری شامل این مالیات خواهند بود و هدف از این مالیات کاهش مصرف این محصولات و افزایش درآمد دولت است، کالاهایی شامل: سیگار، نوشابه گازدار خودروهای پرمصرف و …
مالیات بر واردات: این مالیات با عوارض گمرکی متفاوت است و بر حق ثبت سفارش و واردات خودرو ممکن است اعمال شود.
عوارض خاص: صنایع با آلایندگی بالا مانند پتروشیمی یا پالایشگاه باید عوارض جداگانه بپردازند.
نتیجهگیری
در این مقاله با انواع مالیات آشنایی نسبی پیدا کردیم و با یک حساب سرانگشتی میتوان فهمید که مشمول کدام مالیات خواهیم شد. توجه داشته باشید امکان دارد انواع دیگری از مالیات وجود داشته باشد که در این مقاله به آن اشاره نشده است و این مقاله به مالیاتهایی اشاره میکند که بخش اصلی جامعه را پوشش میدهد. توصیه ما به شما این است که همیشه روند مالیاتی و میزان آن را بررسی کنید و نحوه محاسبه آن را هم یاد بگیرید، چون ممکن است در محاسبات کارمندان اداره مالیات اشتباهی پیش آمده باشد و هزینههای بیشتری بر شما تحمیل شود، همچنین پرداخت نکردن مالیات در زمان مقرر باعث ایجاد جریمههای سنگین میشود.